Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το καρντάσι του Τσε" του Γιώργου Σανιδά


 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο πρόσωπο του Μαρξιστή Τσε Γκεβάρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, με τον τίτλο «Το καρντάσι του Τσε».

  Ο συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς με αφοπλιστική ματιά σκιαγραφεί όχι μόνο την μεγάλη πολιτικά επαναστατική προσωπικότητα του ήρωα, αλλά καταφέρνει να ξεδιπλώσει την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, τοποθετώντας στο πλάι του ένα φίλο.  "Ένα "Καρντάσι" από την Θεσσαλονίκη τον Οδυσσέα.

  Στο μυθιστόρημα αυτό ο επαναστάτης αποκαλύπτει ένα  πρόσωπο, άγνωστο σε μας.  Η σχέση του με τον Οδυσσέα ξεδιπλώνεται, βαδίζοντας πάνω στα ιστορικά μονοπάτια που χάραξαν τα γεγονότα μιας εποχής δύσκολης τόσο για την Κούβα, όσο και για την Ελλάδα.

 Μέσα από το πρόσωπο του φίλου, του αδελφού, του αγωνιστή, άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας του, αλλά και των σχέσεων του, έρχονται να φωτίσουν το πρόσωπο του μεγάλου Τσε.  Ιστορικά κινείται παράλληλα ανάμεσα στην επανάσταση της Κούβας και του εμφυλίου της Ελλάδας.

 Ο Οδυσσέας ένα παιδί του "ξυπόλυτου τάγματος" έχοντας βιώσει έναν πόλεμο σπαρακτικό και αδυσώπητο, διψά για δικαιοσύνη και ισότητα.  Γυρνά ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να γίνει αντάρτης και να βρεθεί τελικά δίπλα στον μεγάλο επαναστάτη.

Η μυθοπλασία αφορά στο κομμάτι της σχέσης τους.

Αξίες όπως: Πατρίδα, πόλεμος, ιδεολογίες, αγώνες, αλλά και έρωτας, φιλία, θρησκεία αναδύονται μέσα από το άρτια στοιχειοθετημένο μυθιστόρημα του Γιώργου Σανιδά.

 Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που βασίζεται τόσο σε πραγματικά ντοκουμέντα, όσον αφορά τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη, όσο και σε  μυθοπλασία όσον αφορά τη σχέση του Οδυσσέα με τον Τσε.

 Ένα υπέροχο ανάγνωσμα για την επανάσταση, τον θάνατο, τη ζωή. Ένα μυθιστόρημα που ενώνει περίτεχνα την ιστορία και τον αγώνα δύο διαφορετικών πατρίδων ή εθνών.  Ο συγγραφέας μέσα απ' τα μάτια του Οδυσσέα,  μας συστήνει  τον άνθρωπο Τσε, το σύμβολο της επανάστασης, τον ήρωα που πολεμά για το κοινό καλό της πατρίδας του.   Αναμφισβήτητα αξίζει να περιηγηθείς στην ιστορία, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Τζιβαέρι μου" της Μαίρης Πίσια

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley