Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Αλκηέσσα" της Θάλειας Π. Αντωνιάδη


 

Ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στο σκοτεινό 1147 μΧ , σε μια εποχή όχι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άνεμος.  Πρόκειται για το βιβλίο της Θάλειας Αντωνιάδου με τίτλο : «Αλκηέσσα», με θέμα την επιδρομή των Νορμανδών στη Θήβα και την Κόρινθο της βυζαντινής εποχής.

 Μια εκστρατεία που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κατάκτησης και του πολέμου.

 Η συγγραφέας βουτά την πένα της μυθοπλασίας στα άδυτα της ιστορίας και περίτεχνα δημιουργεί ένα αναμφίβολα ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο ιστορικές πινελιές.

 Πλοκή, ανατροπές, στιγμές γεμάτες συγκίνηση παρασύρουν τον αναγνώστη να ακολουθήσει το μονοπάτι της ιστορίας της Θάλειας Αντωνιάδου.

 Ιστορίες ανθρώπων που θα ενωθούν στο ίδιο γαϊτανάκι απέναντι στον ζυγό του κατακτητή, ανήμποροι. Πρόσωπα που θα συναντηθούν κάτω από αυτές τις μοιραίες συνθήκες.  Δράση, έντονα συναισθήματα, ανατροπές  και εικόνες δοσμένες παραστατικά δομούν αυτό το υπέροχο ανάγνωσμα.

  Η αριστοτεχνική απόδοση του λόγου που ρέει φυσικά  αποτυπώνοντας την ψυχοσύνθεση του κάθε προσώπου αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά αυτού του βιβλίου.  Θύματα και αιχμάλωτοι σε έναν πόλεμο άδικο, σε μια κόλαση!

   Στόχος της επίθεσης των Νορμανδών του Ρογήρου Β της Σικελίας, η μεταξοβιοτεχνία που βρισκόταν σε άνθιση και οι  πεπειραμένοι τεχνίτες της.  Θήβα και Κόρινθος πνίγονται στο αίμα.  Ο Θάνατος θριαμβεύει στο βάθρο του πολέμου... Δάκρυα, πόνος, ανείπωτη τραγωδία... Όλα όσα μπορούν να σκοτώσουν, αλλά και να ενώσουν ανθρώπους διαφορετικούς στο δρόμο για τη νίκη, μέσα στο σκοτάδι, μέσα στη Κόλαση, εκεί που το αύριο δεν μοιάζει πιθανό.  Ξεριζωμός, λεηλασία, θάνατος.

Στις γαλέρες του αντιναυάρχου Αντιοχέα, ανάμεσα στους αιχμαλώτους,  αλυσοδεμένα δύο συνομήλικα κορίτσια η Αλκηέσσα και η Αγαπία.  Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος…

 Χαρακτήρες με βιώματα εντελώς διαφορετικά συναντώνται στο σταυροδρόμι του πόνου, με τις μοίρες τους να ενώνονται κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του πολέμου και της λεηλασίας.   Ενός πολέμου για την κατάκτηση του μεταξιού και ενός βάναυσου ξεριζωμού που θα ξετυλίξει χαρακτήρες και θα μας σπρώξει να βιώσουμε τα ίδια συναισθήματα με τους ήρωες. 

Η αγωνία ντύνει όχι μόνο τα γεγονότα της μυθοπλασίας, αλλά μας ξεναγεί στον άγνωστο κόσμο μιας εποχής που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε σήμερα.  Ήθη και παραδόσεις της μακρινής εποχής, τεχνικές και τρόποι επιβίωσης, αντιλήψεις και πράξεις αναβιώνουν πάνω στο σκοτεινό φόντο του πολέμου.

 Η καλοσύνη, η αδικία, ο έρωτας, το μίσος, η εκδίκηση, η εξαθλίωση, ο βασανισμός, ο θάνατος, η ζωή, ανεβαίνουν στη σκηνή για να δώσουν μία παράσταση που η συγγραφέας έχει ντύσει με λόγο άρτιο, πλούσιο, περίτεχνα σμιλευμένο, γεμάτο ένταση και συναισθήματα.

 Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για όσους θέλουν να περπατήσουν στα άγνωστα μονοπάτια της ιστορίας και να αφουγκραστούν τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σ' αυτά.  Αναμφισβήτητα ένα υπέροχο βιβλίο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Τζιβαέρι μου" της Μαίρης Πίσια

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley