Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Καλντερίμι- 99 χρόνια στη Σαλονίκη" του Γιάννη Καλπούζου


 

Με τίτλο «Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας ξεναγεί στα σοκάκια της Σαλονίκης του χθες, σε βάθος χρόνου σχεδόν έναν αιώνα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας τριών γενεών, σε μια πολυτάραχη ιστορική περίοδο που το περιβάλλον της πόλης αλλάζει άρδην, προσπαθώντας να χωρέσει την συνύπαρξη  πολλών εθνικοτήτων μαζί.

 Παράλληλα με την ιστορία της οικογένειας, ξετυλίγεται και η ιστορία της Νύμφης του Θερμαϊκού, της  πόλης που στα καλντερίμια της συνυπάρχουν Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι, ακόμη και  Ρουμάνοι, Αλβανοί και Βούλγαροι. Η  πόλη γνωρίζει τις αναταράξεις της φθίνουσας πορείας των Οθωμανών, ζει τον πόλεμο και την αγριότητα  του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού, μέχρι και τις πυρκαγιές του 1890 και το 1917, αλλά και τις βομβιστικές επιθέσεις του 1903.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, που οι ήρωες του είναι άνθρωποι γεμάτοι πάθος και δυναμισμό, ζουν και αναπνέουν όλοι μαζί σε μια πόλη μοιρασμένη ανά φυλή στα στενά σοκάκια της. Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…

Έρωτες, προδοσίες, κρυμμένες επιθυμίες, απώλειες, διάθεση για εκδίκηση, η συνύπαρξη που τους κάνει καχύποπτους, τον ένα για τον άλλον, ο πατριωτισμός των ηρώων , η φτώχεια και η ανέχεια που τους οδηγούν στην παρανομία προκειμένου να ξεφύγουν από τα δίχτυα τους, η ανάγκη τους να προστατέψουν την οικογένεια τα ήθη και τα έθιμα τους από τις υπόλοιπες φυλές, η φιλία που ξεπερνά τα εμπόδια της θρησκείας, μοιάζει με ψηφιδωτό που ενώνεται με την άρτια πένα του συγγραφέα.  

Μέσα από την λυρική γραφή του Γιάννη Καλπούζου, ξεδιπλώνεται ένα μωσαϊκό πολιτισμών που μας οδηγεί στο μονοπάτι της  ιστορίας της πόλης. Μια πόλη που στο πέρασμα του αιώνα αναγεννήθηκε, μεταμορφώθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες των ηρώων του.

Ο συγγραφέας χειρίζεται το λόγο με μαεστρία, δημιουργώντας εικόνες ζωντανές και χαρακτήρες αυθεντικούς, προσκαλώντας έτσι τον αναγνώστη να βιώσει και να αφουγκραστεί όλο αυτό που συνέβαινε στα καλντερίμια της ιστορίας μας.

 Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή, αποτυπωμένη σε σελίδες που ξεχειλίζουν... που προκαλούν τα συναισθήματα..., σε ένα σταυροδρόμι πολυπολιτισμικό, εκεί που λαοί και κουλτούρες διαφορετικές συναντήθηκαν  και μοιράστηκαν την ίδια πόλη, από άλλη σκοπιά, από άλλο μετερίζι, όμως με την ίδια αγάπη και την ίδια αγωνία. 

Ένα μυθιστόρημα συγκινητικό γεμάτο αρώματα και γεύσεις της ιστορίας μας, που αξίζει να το αφήσεις να σε ξεναγήσει σε μία άλλη Θεσσαλονίκη, εκεί που το πέρασμα του χρόνου άφησε ανεξίτηλα τα αποτυπώματα του...  Εκεί που μια πόλη αγαπήθηκε πολύ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο πότης" του Hans Fallada

Συνέντευξη με την συγγραφέα Δήμητρα Δεληλίγκα

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Η λέσχη φόνων της Πέμπτης" του Richard Osman

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούπα για το βιβλίο " Το χαμένο παιδί" του Christian White