Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο χορός της μέλισσας" του Πάνου Ιωαννίδη


 

Με τον τίτλο «Ο χορός της μέλισσας» , κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη.

Ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη, που αναλαμβάνει την διαλεύκανση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Χρηστίδη.

Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο συγγραφέας μέσα από το ρόλο του ντετέκτιβ μας ξεναγεί στα σοκάκια της πόλης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανακαλύψει τα ίχνη του δολοφόνου. Έχοντας ήδη ξεκινήσει την έρευνα ο Πέτρος Ριβέρης, αρχίζει να δέχεται μηνύματα από τέσσερις ανθρώπους που πριν από χρόνια τους είχε ενώσει ένα τραγικό γεγονός. Τα μηνύματα αυτά τον οδηγούν σε διάφορα σημεία της πόλης, που αναζητώντας τα στον χάρτη, αντιλαμβάνεται ότι ενώνοντας τα, δημιουργείται ένα εξάγωνο, όπως το σχήμα μιας κυψέλης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της δολοφονίας του Χρηστίδη.

Συνδέονται άραγε τα μηνύματα αυτά με την υπόθεση της δολοφονίας;

Αυτό καλείται να διαλευκάνει ο ντετέκτιβ και να φτάσει γρήγορα στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Ο Πάνος Ιωαννίδης με το βιβλίο του, χρονικά μας ταξιδεύει λίγα χρόνια πίσω,  στην αρχή της οικονομικής κρίσης, εκεί που οι άνθρωποι βίωναν κάτι πρωτόγνωρο με τις ηθικές αξίες να φτάνουν στο ναδίρ και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας να καταρρέει.

  Με τρόπο ευρηματικό  αποδίδει περίτεχνα, τόσο  λογοτεχνικά με γραφή μοντέρνα, κοφτερή, καθημερινή, όσο και σκηνοθετικά στήνοντας έξυπνα με ατμόσφαιρα νουάρ σχεδόν κινηματογραφική, μια ιστορία  γεμάτη αλληγορικά μηνύματα, μυστήριο  και μπόλικη καθημερινότητα.  Η άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων του μέσα από ένα μυστηριώδες πρίσμα μας οδηγεί στα στοιχειωμένα λάθη του παρελθόντος, εξηγώντας τα εγκλήματα του σήμερα.

 Ο ντετέκτιβ θα ανακαλύψει το παρελθόν του θύματος. Πολιτικός μηχανικός με αντιστασιακή δράση την περίοδο της δικτατορίας, δημοτικός σύμβουλος στην τοπική αυτοδιοίκηση με πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες και ιδρυτής δυο εταιρειών κοινωνικού χαρακτήρα. Μέσα από την έρευνα του, η αλήθεια αποκαλύπτεται, οδηγώντας τον όμως σε ηθικό δίλημμα…

«Ο χορός της μέλισσας», είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα με σύγχρονο λόγο που σε «κρατά» δέσμιο μέχρι το τέλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο πότης" του Hans Fallada

Συνέντευξη με την συγγραφέα Δήμητρα Δεληλίγκα

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Η λέσχη φόνων της Πέμπτης" του Richard Osman

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούπα για το βιβλίο " Το χαμένο παιδί" του Christian White