Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Οι Μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης της Imogen Edwards-Jones


 

«Οι Μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης», είναι ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από αληθινούς χαρακτήρες, που αναφέρεται στην περίοδο 1889-1916. Η Imogen Edwards-Jones, μας μεταφέρει με την πένα της στα τελευταία χρόνια της βασιλείας των Ρομανώφ λίγο πριν την μεγάλη επανάσταση.

 Μία εκπληκτική ιστορία που βασίζεται στη ζωή δύο αδερφών, των Μιλίτζια και Στάνα, γνωστών στην ιστορία της Ρωσίας, ως οι Μαύρες Πριγκίπισσες. Οι δυο αδερφές, που δεν έγιναν εύκολα δεκτές στην βασιλική αυλή,  καθημερινά αγωνίζονταν με κάθε μέσο προκειμένου να γίνουν αρεστές στην αυλή των Ρομανώφ. Έχοντας το χάρισμα του αποκρυφισμού, το χρησιμοποιούν ως μοχλό για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους και να γίνουν έμπιστες στην τσαρίνα Αλεξάνδρα και το τσάρο Νικόλαο.   Βοηθούν το ζευγάρι να αποκτήσει τον πολυπόθητο γιο και κληρονόμο του θρόνου, αλλά ο αγώνας τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος, στην προσπάθεια να «δημιουργήσουν» ένα σύμμαχο, τον Ρασπούτιν.

  Μία ιδιαίτερα επιβλητική και συνάμα καταστροφική προσωπικότητα, ένας από τους πιο « κακούς » ιστορικούς χαρακτήρες, με την μυστικιστική του αύρα να κατακλύζει το παλάτι, ελέγχοντας τον Τσάρο, την Τσαρίνα και ολόκληρη την βασιλική αυλή, ακόμα και  τον στρατό.

Η συγγραφέας μέσα στις σελίδες του βιβλίου της περιγράφει τόσο τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Ρασπούτιν όσο και το μεγαλείο των δυνάμεών του, καθώς και το πως επιβαλλόταν με τον τρόπο του ασκώντας  εξουσία πάνω στους άλλους.

Μέσα στην άρτια δομημένη ιστορικά μυθοπλασία της, η  Imogen Edwards-Jones ζωντανεύει τις ίντριγκες μεταξύ των ευγενών που διεκδικούσαν την διαδοχή, την δίψα για εξουσία και τις κρυφές συμμαχίες. Με τρόπο αριστοτεχνικό  και γραφή που ρέει αβίαστα  συνδέει την ιστορία με τη μυθοπλασία ώστε τα όρια μεταξύ τους να είναι δυσδιάκριτα..

Τα τρία πιο έντονα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι η εξουσία, η μαγεία και το σεξ, όλα ως μέσο επιρροής των ανθρώπων.  Συνδυασμένα μεταξύ τους, αλλά και με την έμπνευση της Imogen Edwards-Jones, δημιουργούν ένα ανάγνωσμα αντιπροσωπευτικό μιας  εποχής σκοτεινής, λίγο πριν το τέλος της τσαρικής εποχής.

Τα γεγονότα αυτής της περιόδου αναβιώνουν μέσα από μία γυναικεία οπτική γωνία , σε μια περίοδο της ρωσικής ιστορίας πλούτου και υπερβολής, πολιτικών αναταράξεων και τραγωδιών. Όμορφα γραμμένο,  γεμάτο με μυστικά και σκάνδαλα "διεισδύει" στο μυστικό κόσμο της Αυλής των Ρομανώφ...

Η  συγκεκριμένη ιστορική περίοδος έδωσε στην συγγραφέα  το έναυσμα να συνθέσει ένα μυθιστόρημα που θα βασίζεται στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και ταυτόχρονα μας μεταφέρει στα δίχτυα  της μυθοπλασίας.

 

 

Η δίψα για εξουσία από τις δυο αδερφές, οι τελετές μαύρης μαγείας, η ευάλωτη τσαρίνα Αλεξάνδρα, ο εύπιστος σύζυγός της Νικόλαος και η πειθώ του Ρασπούτιν με τις υποτιθέμενες υπερφυσικές ικανότητές του,  συνθέτουν ένα υπέροχο μυθιστόρημα μιας ταραχώδους εποχής, με συγγραφική μαεστρία.

Ένα  μυθιστόρημα που σε «μπλέκει» στα δίχτυα της ιστορίας και σ' αφήνει να "περιπλανηθείς" στα άδυτα της εποχής των Ρομανώφ.  Ένα ταξίδι που αξίζει να διανύσετε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο πότης" του Hans Fallada

Συνέντευξη με την συγγραφέα Δήμητρα Δεληλίγκα

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο " Η λέσχη φόνων της Πέμπτης" του Richard Osman

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούπα για το βιβλίο " Το χαμένο παιδί" του Christian White