Κριτική- Άποψη από Χ.Κουρουπάκη για το βιβλίο " Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου" της Ρούλας Σαμαϊλίδου




                                



Μνήμες από πατρίδες χαμένες, αγώνας, πόνος, αναζήτηση. Με την άρτια λυρική της γραφή, η Ρούλα Σαμαϊλίδου, αφηγείται τα δύσκολα χρόνια, της εποχής  του 22 στο Αϊδίνι. Το παρελθόν ξετυλίγεται μέσα από το παρόν της εποχής του 80 στην Κωνσταντινούπολη και στο όμορφο νησί της  Λήμνου.  Μυστικά καλά κρυμμένα  για χρόνια, βγαίνουν  στο φως.
Ένας πόλεμος, μία μεγάλη αγάπη και μία υπέρτατη θυσία. Μνήμες από μία εποχή ταραγμένη, από έναν πόλεμο, τον ξεριζωμό και την καταστροφή.
Μέσα από την ζωή των χαρακτήρων του βιβλίου βιώνουμε, πατώντας στα χνάρια τους, τα γεγονότα όπως τα έζησαν οι απλοί άνθρωποι, οι αθώοι.
Μέσα από ένα οδοιπορικό, μαθαίνουμε πως  παραδόσεις,  ήθη  και  έθιμα της εποχής,  Χριστιανών και Μουσουλμάνων, περνούν  από γενιά σε γενιά.
Δυο λαοί που μέχρι πρότινος ζούσαν αρμονικά, τα τραγικά γεγονότα τους φέρνουν αντιμέτωπους, με το μίσος, την έχθρα, τον πόνο.

…..«Έλεγε πως  παλιότερα οι Τουρκάλες και οι Ελληνίδες αντάλλασσαν συνταγές και αν πετύχαιναν τα γλυκά τους τα πήγαινε η μια στην άλλη. Σκέφθηκα ,λοιπόν, στην συνέχεια
πως, αν εκείνες τις μέρες του πολέμου και των εχθροπραξιών στρωνόταν ένα κοινό τραπέζι με διάφορα γλυκά, ίσως η ιστορία να γραφόταν διαφορετικά.»….

Ένα παλιό σπίτι, κρύβει μυστικά και χαμένες ταυτότητες που επηρεάζουν  τις συμπεριφορές και τις ζωές των ηρώων.
Όνειρα, χαρές και λαχτάρες, θαμμένα κάτω από την σκόνη, περιμένουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και να λυτρώσουν τις ψυχές αυτών που έφυγαν αλλά και όσων έμειναν.

….Το παρελθόν καθορίζει το παρόν….

Έντονα τα συναισθήματα που μου δημιούργησε με την εξαιρετική γραφή της η συγγραφέας. Ένιωσα τον καημό των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα, τον πόνο και την απελπισία για τις βιαιοπραγίες που έζησαν. Θλίψη για τις αγαπημένες πατρίδες, τα μνημεία και τον πολιτισμό που λεηλατήθηκαν με τόση βαρβαρότητα.
Με συγκίνησε   το βάθος της αγάπης των ηρώων, του αληθινού  έρωτα που δεν κάνει διακρίσεις στο χρώμα ή στην θρησκεία.
Ένα μυθιστόρημα πολυπρόσωπο, που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, με τις παραστατικές περιγραφές του. Διαβάζοντας το ,περπάτησα μέσα στις πόλεις που χάραξαν την πορεία της ζωής τους οι ήρωες.
Ένας ύμνος  στην αληθινή  αγάπη…… 
Στο βωμό της, χάθηκαν πολλά για να αναδυθεί  στο τέλος η αλήθεια!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Φόνοι στο οικοτροφείο" της Lucinda Riley

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΕΣΤΗ ΠΛΟΥΜΗ