Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Αγία Οικογένεια" του Αντώνη Χαριστού



 

Αγία Οικογένεια το νέο βιβλίο του Αντώνη Χαριστού που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου ο Alfred Johansson, έχει υπερβεί την λογική και οι πράξεις του το ομολογούν. Η πλασματική ηθική του ξεπερνά τα όρια …

Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον νοσηρό με μια χειριστική μητέρα και γίνεται ένας άνθρωπος με κρυμμένα πάθη και εμμονές  με την Εκκλησία και τα Θεία.

Ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Τραύματα του παρελθόντος που δεν έχουν γιατρευτεί , εισβάλλουν στο παρόν του και το καταδυναστεύουν.

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι  ένα πολυδιάστατο αφήγημα, το οποίο  εστιάζει τόσο στον συναισθηματικό όσο και τον ψυχικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα. Τον τρόπο που μεγάλωσε, την βία που ένιωσε ως παιδί , καθώς όλα του τα βιώματα ενήλικος πλέον τα μετατρέπει ο ίδιος σε πράξεις. Η βία  και η κακοποίηση που υπέστη  στην παιδική του ηλικία αρκούν για να καταστρέψουν και το μέλλον του.

Ο συγγραφέας διερευνά  σε βάθος τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή , βουτώντας στις πιο μύχιες σκέψεις της  προσωπικότητας του , εστιάζοντας στον ψυχισμό του και  στην λεπτή  ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση.

Ο Αντώνης Χαριστός, αναλύει θέματα ταμπού με ρόλο «κλειδί» τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος.

Βάζει βαθιά το χέρι σε μια πληγή που αιμορραγεί χρόνια. Η  σεξουαλική και σωματική κακοποίηση των παιδιών είναι μια μάστιγα  που δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας έχει τρομακτικές διαστάσεις.  Η αιμομιξία, η εμπορία παιδιών, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων  από ιερωμένους που στο όνομα του Θεού βαπτίζουν «αρετές» πράξεις εγκληματικές. Η κοινωνική σήψη μιας κοινωνίας όπου η αξία της οικογένειας και τα στεγανά της καταρρίπτονται από ένα κυκεώνα εγκληματικών ενεργειών.

 

Ο συγγραφέας  εστιάζει στον διαταραγμένο ψυχισμό του Alfred Johansson,  και με γλώσσα πολλές φορές ωμή περιγράφει την νοσηρότητα του περιβάλλοντος που ζει.

Ο Αντώνης Χαριστός με παραστατική γραφή, πολλές φορές σκληρή όσο και η βιαιότητα των πράξεων που μας περιγράφει δημιουργεί  στον αναγνώστη  εικόνες τόσο ρεαλιστικές όσο και ο λόγος του.

Εξαιρετικός τρόπος γραφής που σε μαγνητίζει από το πρώτο λεπτό ανάγνωσης.  Με εμφατικό τρόπο δίνοντας ένταση στους   διαλόγους του , «φωνή» στους μονόλογους, πετυχαίνει την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη, καθηλώνοντας τον.

Ένα βιβλίο διδακτικό για το πώς μπορεί να εξελιχθεί μια προσωπικότητα βιώνοντας μια παιδική ηλικία γεμάτη από σιωπηρά εγκληματικά  τραύματα,  που τον ωθούν να μετατραπεί σε θύτη και να τα επαναλάβει σε βάρος άλλων.

 Υπάρχει άλλος δρόμος;

 Είναι ο χαρακτήρας και η ηθική του ανθρώπου αρετές απαραβίαστες;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα