Κριτική Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Κόκκινο, γράφουμε" του Γιάννη Παπαϊωάννου- Τσαρούχη



Με αυτό το μαγικό τίτλο, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μας κάνει συνοδοιπόρους στο μεγάλο ταξίδι του, στα  στούντιο ηχογράφησης της Columbia.  Εκεί που η μουσική και το τραγούδι παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται ιστορία και τραβάνε προς τη δόξα, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στο χρόνο. 

Μία διαδρομή γεμάτη προσωπικές στιγμές με σπουδαίους καλλιτέχνες του ελληνικού ρεπερτορίου.  Ένα σπουδαίο ταξίδι ζωής, πλάι σε θρύλους μίας εποχής, που έκαναν την  ελληνική δισκογραφία να ανθίσει, μέσα από την απλότητα, το ταλέντο και την γνησιότητα του χαρακτήρα τους.   Τραγουδιστές, συνθέτες, τραγουδοποιοί, μέσα από τις μαρτυρίες του «ανθρώπου πίσω από την κονσόλα» αποκτούν την πραγματική τους υπόσταση.  Άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές των ανθρώπων του ελληνικού ρεπερτορίου της χρυσής εποχής της ελληνικής δισκογραφίας, έρχονται στο φως και μας μεταφέρουν μέσα στα ιστορικά στούντιο της Columbia, την πρώτη βιομηχανία παραγωγής δίσκων στη χώρα μας. 

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ως άλλος «ενορχηστρωτής» φροντίζει για την αρτιότητα της ηχογράφησης και τη σωστή απόδοση.  Αυτός του ο ρόλος είναι καταλυτικός για τις σχέσεις του με τους καλλιτέχνες.  Είναι ο άνθρωπος τους, αυτός που θα φροντίσει, θα συμβουλεύσει,  θα μοιραστεί μαζί τους, για ώρες ολόκληρες τη ζωή του, προσπαθώντας για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Το βιβλίο έχει στοιχεία βιωματικά του συγγραφέα, τις συναντήσεις του μέσα και έξω από το στούντιο με μεγάλους καλλιτέχνες τόσο στο ταλέντο όσο και στον χαρακτήρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η πρόσκληση του, στον  αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου «Πίσω από το τζάμι».
Ο ερμηνευτής χωρίς πολλά λόγια δέχτηκε, πήγε όμως μαζί με όλη την ορχήστρα του, εκπλήσσοντας τον,  για να τιμήσει με την παρουσία του και τα τραγούδια του, τον Γιάννη  Παπαϊωάννου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε στιγμές που έζησε ο Γιάννης Παπαϊωάννου, με την Αλεξίου, τον Μητροπάνο, τον Ζαμπέτα, τον Σπανό, την Βέμπο, την Πόλυ Πάνου, τον Δημήτρη Μπαγιαντέρα, και τόσες άλλες μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά μας….
Μια ολόκληρη ζωή, αναβιώνει μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου  μέσα από την τέχνη του ηχολήπτη, ζωντάνεψε τις φωνές των μεγάλων μας ερμηνευτών μέσα από τους δίσκους των βινυλίων.

Με την παραστατική του γραφή, μας κάνει κοινωνούς όλων των συναισθημάτων που βίωνε και ο ίδιος κάθε φορά που ένας δίσκος ολοκληρωνόταν και έβγαινε στην αγορά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκδοσης του βιβλίου είναι η χρήση QR Codes μέσω των οποίων ακούμε τραγούδια που τόσο αγαπήθηκαν.
 Τραγούδια όπως τα : «Ξημερώνει», «Χίλια Περιστέρια», «Μια νύχτα ακόμα», «Χιονάνθρωπος», «Τα παιδιά του Πειραιά», «Δεν λες κουβέντα»…. μας ξυπνούν μνήμες. Η χαρά, ο πόνος, η αγάπη που νιώσαμε και που νιώθουμε ακόμη όταν τα ακούμε.

Όλοι εμείς που αγαπάμε το τραγούδι , που μαζί του γελάσαμε, κλάψαμε, ερωτευτήκαμε , μέσα από τις μαρτυρίες του συγγραφέα νιώθουμε σαν αόρατοι συνεπιβάτες εκείνης της υπέροχης εποχής που τα τραγούδια, όσο και η ερμηνείες των καλλιτεχνών είχαν άρωμα και ήταν γεμάτα χρώματα.

Όλα ξεκινούν από «Ησυχία».
«Κόκκινο, γράφουμε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Τζιβαέρι μου" της Μαίρης Πίσια