Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων" του Κυριάκου Κουζούμη


 

«Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου, γιατί γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθειες. Πρόσεχε τις συνήθειες σου, γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σου και πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται το πεπρωμένο σου……»

Ιάκωβος Ρωμανός, Μενέλαος Απέργης, Στέφανος Γαλανός και Νάντια Κωστέα, τέσσερα πρόσωπα ,ένας γόρδιος δεσμός.

Με κινηματογραφική οπτική ο συγγραφέας, σκηνοθετεί και ξεδιπλώνει μέσα από την πλούσια και μεστή λογοτεχνική του πένα, μια μυθοπλασία γεμάτη σασπένς, δράση, ένταση, αγωνία, ανατροπές.

Ένα αστυνομικό θρίλερ, με πολυσύνθετη  πλοκή, ένα ταξίδι με πολλές αφετηρίες και έναν μόνο προορισμό, την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα παιχνίδι μυαλού, νοημάτων που καλούμαστε να ξεδιαλύνουμε για να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, στην εύρεση του δολοφόνου.

Ο Κυριάκος Κουζούμης, αριστοτεχνικά ενώνει τα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα στο νέο του βιβλίο «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων».  Τα κομμάτια βρίσκουν σταδιακά την θέση τους, «κουμπώνουν» το ένα δίπλα στο άλλο, στο κάδρο ενός παζλ  γεμάτου μυστήριο.

Σκέψεις και συναισθήματα συναντώνται, μέσα από ακραίες συμπτώσεις και τραύματα του παρελθόντος ξυπνούν, ζητώντας δικαίωση.  Μοιραία μονοπάτια οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα  μαραθώνιο αναζήτησης του δολοφόνου, κάνοντας τον να πιστέψει για λίγο ότι ανακάλυψε τον ένοχο.  Μάταια, όμως…

 Ο συγγραφέας περίτεχνα αφήνει να ξεφύγουν στοιχεία που  αφορούν τους βασικούς χαρακτήρες, ενώ υπόσχεται την σταδιακή τους σύνδεση.

Ο Κυριάκος Κουζούμης, καταφέρνει επιδέξια να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα οικειότητας με τους ήρωες του βιβλίου.  Χαρακτήρες πάσης φύσεως, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που απατούν, φροντίζουν, ξεγελούν, κυνηγούν την καριέρα και το κέρδος με οποιοδήποτε τίμημα.  Οι πιο ενδόμυχες σκέψεις τους αποκαλύπτονται στον αναγνώστη, χωρίς όρια…  Αυτές οι αναπάντεχες αποκαλύψεις ανατρέπουν κάθε φορά την ταυτότητα του δολοφόνου. Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται και μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα…

Περιγραφικότητα με τοπία, μυρωδιές και ουρανό πλημμυρίζουν τις σελίδες του βιβλίου.  « Κεραμοσκεπές, βάρκες αγκυροδεμένες, φως και χρώματα ουράνιων τόξων…  Ζωή μοιρασμένη στα φώτα που λάμπουν στο σκοτάδι ανάμεσα στη Σύμη και στο Μαρμαρίς…»

Ένα χρονικό παιχνίδι… ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, βρίσκει τους ήρωες ενώ ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς ,στη πορεία να έχουν όλα αλλάξει. 

Ένας γόρδιος δεσμός που ζητά να λυθεί… μέσα από  ένοχα μυστικά, ίντριγκες, φαντάσματα του παρελθόντος, που γυρνούν για την δικαίωση  και την λύτρωση.

Μοιραία, η επιστροφή στο παρελθόν θα δώσει απαντήσεις….

Σε αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, ο αστυνόμος Δαμίγος με την απόφαση του και τηρώντας τον άγραφο νόμο, λυτρώνει τις ψυχές πέντε ανθρώπων, ενώ παράλληλα τηρεί και τον όρκο που κάποτε είχε δώσει. Με όπλα του την υπομονή και την επιμονή, θα καταφέρει να φτάσει ως το τέλος και να μας οδηγήσει στο δρόμο της αλήθειας.  Τα συναισθήματα οργής, αγανάκτησης, συμπόνοιας, αλλά και λύτρωσης ξεπηδούν μέσα από το μυθιστόρημα σαν χείμαρρος. 

«Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων», θα σας καθηλώσει, τόσο με την άρτια δομημένη γραφή του, όσο και με την μοναδική απόδοση της λογοτεχνικής γλώσσας του δημιουργού. Μία αστυνομική ιστορία γεμάτη μηνύματα…  «Ένας γόρδιος δεσμός, ένας άγραφος νόμος, μία λύτρωση»… 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Χρυσές πουέντ" της Έλενας Γεράνη

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Οι τελετουργίες του νερού" της Εύα Γκαρθία Σαενθ ντε Ουρτούρι

Κριτική - Άποψη από Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Τζιβαέρι μου" της Μαίρης Πίσια