Τα Καλύτερα βιβλία που διάβασα το 2020 - Γράφει η Χ. Κουρουπάκη

 


Άλλη μια Αναγνωστική Χρονιά φτάνει στο τέλος της, έχοντας όλοι μας διαβάσει, υπέροχα βιβλία.

Ένα καλό βιβλίο, πάντα μας βοηθάει, να ξεκλειδώσουμε την φαντασία μας, να ταξιδέψουμε με φτερά στις σελίδες τους, να αποδράσουμε από την καθημερινότητα.

Ανήκω σε εκείνους τους αναγνώστες, που αγαπούν τα βιβλία και τις λίστες! Λίστες με αγαπημένους συγγραφείς και τις νέες τους κυκλοφορίες, λίστες με ξένη αλλά και ελληνική λογοτεχνία και φυσικά με λίστες βιβλίων που θέλω τόσο πολύ να βυθιστώ στις σελίδες τους και δεν έχω προλάβει ακόμα!

Παρακάτω λοιπόν, είναι τα βιβλία που το 2020, μου άρεσαν περισσότερο.



Η Βασιλική Διαμαντή με την υπέροχη ξεχωριστή γραφή της μου δημιούργησε ένα πλήθος συναισθημάτων, πόνου, αγωνίας, φόβου, αλλά και αυτοθυσίας, αγάπης, φιλίας. Μέσα από τους διαλόγους της ένιωθα να είμαι παρούσα σε κάθε σκηνή, ζούσα μαζί με τους ήρωες της, ένιωσα μέσα μου την ανεκτίμητη αξία της ζωής, ένιωσα και εγώ αυτές τις μικρές αλλά ξεχωριστές πεταλούδες τις τόσο σημαντικές να πετούν γύρω από την λίμνη και να την προστατεύουν, όμοιες ψυχές ανθρώπων!!!!!

Είναι αυτές οι «Φύλακες της Λίμνης» , φύλακες των αναμνήσεων και των όσων διαδραματίστηκαν στα νερά της.


Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/02/blog-post_16.html




.. Η ζωή είναι μια όμορφη λιακάδα, που οφείλεις να την ζεις ανεφέλωτη….

Μια ιστορία για τον ήλιο  που υπάρχει  μέσα στην καρδιά και την ψυχή μας.

Ένα βιβλίο ύμνος στην ζωή, και στην δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Τόσο τρυφερό, ζεστό, γεμάτο όνειρα  που αντλείς από αυτό δύναμη για την ζωή, γεμάτο αισιοδοξία και ένα τέλος γλυκόπικρο.




Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/03/blog-post_28.html




Οι συχνές αναφορές από το πρόσφατο  παρελθόν στο παρόν , με την εκφραστική δεινότητα του  Μιχάλη Χορευτάκη, μας δίνει ένα αστυνομικό θρίλερ που έχει ωστόσο και κοινωνικές προεκτάσεις.

Η σφιχτοδεμένη πλοκή του μυθιστορήματος ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου, φωτίζοντας μέσα από ένα λαβύρινθο αποκαλύψεων  τα αίτια και τις συνθήκες  που συντέλεσαν στην εξαφάνιση.

Η αλήθεια που αποκαλύπτεται είναι τραγική για την οικογένεια της Νίκης και συνάμα σκληρή.


Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/12/blog-post_9.html



Με κινηματογραφική οπτική ο συγγραφέας, σκηνοθετεί και ξεδιπλώνει μέσα από την πλούσια και μεστή λογοτεχνική του πένα, μια μυθοπλασία γεμάτη σασπένς, δράση, ένταση, αγωνία, ανατροπές.

Ένα αστυνομικό θρίλερ, με πολυσύνθετη  πλοκή, ένα ταξίδι με πολλές αφετηρίες και έναν μόνο προορισμό, την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ένα παιχνίδι μυαλού, νοημάτων που καλούμαστε να ξεδιαλύνουμε για να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, στην εύρεση του δολοφόνου.



Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/10/blog-post_13.html



Με αυτό το μαγικό τίτλο, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μας κάνει συνοδοιπόρους στο μεγάλο ταξίδι του, στα  στούντιο ηχογράφησης της Columbia.  Εκεί που η μουσική και το τραγούδι παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται ιστορία και τραβάνε προς τη δόξα, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στο χρόνο.





Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/09/blog-post_13.html



Ένα μυθιστόρημα που η πλοκή του, σκιαγραφεί άψογα τον χαρακτήρα των ηρώων του. Η συγγραφέας θίγει με περίτεχνο τρόπο, την ψυχοσύνθεση των γυναικών, που βρίσκονται έγκλειστες σε ένα ίδρυμα της εποχής, πολλές φορές χωρίς κάποιο προφανή λόγο, απλά και μόνο γιατί είναι διαφορετικές…

Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της εξιστορεί ζωές γυναικών , τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Λόγους και αιτίες που τις οδήγησαν μέχρι την πόρτα του ασύλου. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με γλαφυρή γραφή, περιγράφει τις δύσκολες στιγμές των τροφίμων, στο άσυλο.



Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/12/blog-post_27.html



Με ένα λεξιλόγιο πλούσιο σε συναίσθημα αποδίδεται εντυπωσιακά, η περιγραφή τοπίων, με την πένα της η Margaret P.  Dalkour , να αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις σου. Βρίσκεσαι στο σημείο που η ιστορία διαδραματίζεται. Τα ηθικά ζητήματα που θέτονται καλούν τον αναγνώστη να πάρει  θέση, να συμμετάσχει, να νιώσει και να απαντήσει σε αυτά, μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος αυτού.





Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/07/margaret-p-dalkour.html



«Αθώοι Ένοχοι» το νέο βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά, ένα ψυχολογικό θρίλερ, με κοινωνικές προεκτάσεις ,γεμάτο ανατροπές που σε καθηλώνει.

Ο λόγος της συγγραφέως κατανοητός, γρήγορος και η γραφή της έντονη, σκληρή, με εικόνες τόσο παραστατικές που σου «ρίχνουν» γροθιά στο στομάχι. Ένα θρίλερ που παίζει με το μυαλό σου….




Όλη η άποψη μου εδώ: 

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/05/blog-post.html



Λήθη: λησμονιά , να μην θυμάσαι ή να μην θέλεις να σε θυμούνται πια.

Ένα γαϊτανάκι  συναισθημάτων που  φέρνει  ανατροπές στις ζωές των ηρώων,  με ένα μοναδικό τρόπο διασταυρώνοντας ζωές, σε έναν κοινό προορισμό, αναζητώντας τον δρόμο της ελευθερίας, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν στην πορεία της ζωής τους, μετά από προσπάθειες  να ξεπεράσουν ότι τους πλήγωσε.



Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/05/blog-post_27.html



Μπορεί η αγάπη και ο έρωτας να περιοριστούν μέσα στο χώρο και το χρόνο;

Η συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν έρχεται με το Καχαραμπού, να αποκαλύψει μέσα από τα σκοτάδια την δύναμη της αγάπης.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ, με την ξεχωριστή γραφή της, μας παρασύρει  στο χωροχρόνο  με μια ιστορία ατμοσφαιρική, μεταφυσική, όσο και μυστηριώδης.



Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/05/blog-post_65.html



Ένας πόλεμος, μία μεγάλη αγάπη και μία υπέρτατη θυσία. Μνήμες από μία εποχή ταραγμένη, από έναν πόλεμο, τον ξεριζωμό και την καταστροφή.

Μέσα από την ζωή των χαρακτήρων του βιβλίου βιώνουμε, πατώντας στα χνάρια τους, τα γεγονότα όπως τα έζησαν οι απλοί άνθρωποι, οι αθώοι.

Μέσα από ένα οδοιπορικό, μαθαίνουμε πως  παραδόσεις,  ήθη  και  έθιμα της εποχής,  Χριστιανών και Μουσουλμάνων, περνούν  από γενιά σε γενιά.

Δυο λαοί που μέχρι πρότινος ζούσαν αρμονικά, τα τραγικά γεγονότα τους φέρνουν αντιμέτωπους, με το μίσος, την έχθρα, τον πόνο.


Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/05/blog-post_15.html



Η ιστορία , αριστοτεχνικά δοσμένη,  πλέκει  το  έντονο  στοιχείο του μυστηρίου, με αυτό  της ίντριγκας και της αγωνίας. Η  δράση  και τα γεγονότα  αποκαλύπτονται σιγά  σιγά , κρατώντας  αμείωτο το ενδιαφέρον   από την αρχή έως το τέλος, του βιβλίου.

Η  πρωτοπρόσωπη γραφή, του Βασίλη Μακαρίου, μας βάζει μέσα στο μυαλό και στην ψυχή της ηρωίδας ,  κατανοώντας έτσι  το χαρακτήρα και τις πράξεις της.

Μια αφήγηση στα άδυτα της ψυχής , ένας  αγώνας με το χρόνο, ένας   λαβύρινθος  γεμάτος σκέψεις και διλλήματα.


Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/06/blog-post_3.html




«Η 7η Απόγονος και τα Δίδυμα Πετράδια», εξιτάρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με το εξαιρετικά ιδιαίτερο περιεχόμενο και τον αιχμαλωτίζει, από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

 Ένα αναγνωστικό ταξίδι με  εικόνες παραστατικές και υπέροχα τοπία που ξετυλίγονται μαγεύοντας με την ομορφιά τους. Οι αισθήσεις πλημμυρίζουν από αγάπη, φιλία, οικογένεια, ηθικές αξίες, μαγικές δυνάμεις…

Μία προφητεία, επτά γενιές, η Θάλεια και ένα πεπρωμένο…



Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/10/7.html



Οι «Ίσκιοι  στο φως», ένα μυθιστόρημα κοινωνικό,  πραγματεύεται  τις πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την λυρική και άρτια δομημένη  γραφή της Άρτεμις Παπανδρέου.

Πρωταγωνιστές, οι σύζυγοι στην σκηνή ενός θεάτρου του παραλόγου.

Η συγγραφέας φέρνει στο φως με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά και με λεπτότητα, όλα αυτά που μπορεί να κρύβονται πίσω από την κλειστή πόρτα ενός ζευγαριού ,μιας οικογένειας. Δύσκολες σχέσεις και ενδοοικογενειακή βία, λεκτική και σωματική, έρχονται στο προσκήνιο, μέσα από την ιστορία της Μελίνας. Ένας άντρας εξουσιαστής, μια γυναίκα θύμα.


Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/07/blog-post_31.html



Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα  με πολυσύνθετη πλοκή ,γεμάτη ανατροπές, δράση, αγωνία και αλήθειες που αποκαλύπτονται  μέσα στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Ηλίας Μωραΐτης έχει δημιουργήσει ένα πολυπρόσωπο βιβλίο, με  χαρακτήρες  ανθρώπων καθημερινών, που κάνουν λάθη,  φέρονται τίμια,  εξαπατούν, κυνηγούν την επαγγελματική τους άνοδο, την ευτυχία με το όποιο τίμημα….

Ο αναγνώστης χάνεται στον λαβύρινθο του συγγραφέα, στο δρόμο για την ανακάλυψη του  θύτη.


Όλη η άποψη μου εδώ:

https://bookhousecollector.blogspot.com/2020/11/blog-post_26.html


Μια νέα Χρονιά γεννιέται σε λίγο… Εύχομαι  το 2021 να φέρει σε όλους μας 

Υγεία, Χαρά και πολλά  καλά βιβλία!


Κουρουπάκη Χ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά