Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη


 

Ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορία με την μυθοπλασία, το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Πρίντεζη «Ο αγγελιοφόρος της νίκης».

Παρόν και το παρελθόν, δρουν παράλληλα με δυο ιστορίες που συνδέονται  αριστοτεχνικά δεμένες μεταξύ τους.

Στο παρελθόν ξεδιπλώνεται η ιστορία του Φειδιππίδη, του πρώτου μαραθωνοδρόμου που κατάφερε να τρέξει από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα. Σκοπός του  να μεταφέρει το νέο της νίκης των Αθηναίων, αλλά και να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του για τον επερχόμενο κίνδυνο του  περσικού  στόλου που  ετοιμάζεται να επιτεθεί και στην Αθήνα. Ο Φειδιππίδης είναι ο ήρωας που πήγαινε τα μηνύματα ανάμεσα στις στρατιωτικές μονάδες, γνωστός ως ημεροδρόμος.

Στο σήμερα, ο αρχαιολόγος Γιώργος Παλαιολόγος, βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός αρχαίου τάφου, ασύλητου. Με τα μέσα που διαθέτει προσπαθεί, να φέρει στο φως την ταυτότητα του «άγνωστου άντρα» και την πιθανή χρονολογία της ταφής του. Αν πραγματικά είναι ο τάφος του αρχαίου Φειδιππίδη, η ανακάλυψη είναι τεράστιας σημασίας.

«Επρόκειτο για τον σκελετό ενός άντρα με ύψος περίπου 1,75 μέτρα. Ήταν υψηλός για την εποχή του. Η φθορά των αρθρώσεων και των δοντιών έδειχνε ότι ήταν ηλικιωμένος, κάπου ανάμεσα στα εβδομήντα και  τα ογδόντα. Ήταν μεγάλος για την εποχή του, όταν ο μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνούσε τα σαράντα χρόνια. Στα νιάτα του πρέπει να ήταν γυμνασμένος…».

Τα ευρήματα που ανασύρονται από τον τάφο, είναι αντιφατικά και ο αρχαιολόγος αναζητεί βοήθεια στην σύγχρονη τεχνολογία.

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας νιώθει για πρώτη φορά στην καριέρα του, διαφορετικά. Αισθάνεται κάτι οικείο να τον συνδέει με αυτόν τον νεκρό. Ένας οιωνός από το παρελθόν έρχεται  να φωτίσει με την λάμψη του το παρόν.

«Όταν ο κίνδυνος από την Ανατολή γίνει πάλι μεγάλος, τότε οι ακτίνες του Φοίβου θα φωτίσουν το πρόσωπο της Αθηνάς και οι Έλληνες δεν θα έχουν τίποτα να φοβηθούν.»

Ο Γιάννης Πρίντεζης, μας ταξιδεύει σε μια εποχή ηρωισμού, γενναιότητας και αυτοθυσίας. Μια εποχή που άφησε το στίγμα της στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο συγγραφέας με την γλαφυρή γραφή του μας περιγράφει τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμα, συνθέτει το βίο ενός μη υπαρκτού προσώπου, όπως αναφέρεται σε ιστορικές πηγές, του Φειδιππίδη. Αναπαριστά τα δρώμενα την εποχή της μάχης του Μαραθώνα μέσα από το μυθιστόρημα του.

Με την πένα του ο Γιάννης Πρίντεζης, πλέκει το χθες με το σήμερα, με ένα χρησμό που έρχεται από τα βάθη του χρόνου και την καίρια στιγμή αποκαλύπτεται…

Σαν θεϊκή παρέμβαση το παρελθόν επεμβαίνει  στο παρόν για να δώσει ένα χέρι βοηθείας ή απλά το παρελθόν συνεχίζει να ζει μέσα μας;


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά