Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Σοβαρές Αντενδείξεις : Για όσους έχασαν τα 21 γραμμάρια" της Αντιγόνης Γκούρα


 

Όποια και αν είναι η αλήθεια, όποιο βάρος και αν έχει η ψυχή ή όχι, καθένας μας την προσδιορίζει διαφορετικά.

Η Αντιγόνη Γκούρα με το βιβλίο της «Σοβαρές αντενδείξεις: Για όσους έχασαν τα 21 γραμμάρια» μέσα από αλληγορικές ιστορίες μας ξεναγεί σε ένα θέμα πολυσυζητημένο. Την ψυχή και την έννοια της…

Τι είναι η ψυχή;  Τι είναι αυτό που όλοι λέμε ψυχή, αλλά κανείς δεν μπορεί να το δει; Κατά τον Πλάτωνα είναι μια άυλη ουσία, άφθαρτη, και αθάνατη, ενώ για άλλους σύγχρονους επιστήμονες, η ψυχή έχει μάζα, άρα υπάρχει.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είπε κάποτε ότι «ο Άνθρωπος είναι μια φυλακή όπου η ψυχή παραμένει ελεύθερη», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο μία διαδεδομένη κατά τα άλλα άποψη που θέλει την ψυχή ως κάτι άυλο, αλλά παράλληλα ουσιώδες για την ανθρώπινη φύση.

Ότι όμως και αν είναι η ψυχή, όσο όγκο και αν πιάνει, είναι αυτή που καθορίζει στοιχεία της συμπεριφοράς μας. Κάθε άνθρωπος, από τις πρώτες κιόλας ώρες της ζωής του, βιώνει και ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα. Και από τα δυο είδη συναισθηματικής εμπειρίας, δομείται η ψυχική του ανάπτυξη.

Ποια κομμάτια της μας κρατούν δεμένους με όσους αγαπάμε;

Μέσα από τις ιστορίες της συγγραφέως, ξεπροβάλλουν ανθρώπινες ψυχές που η καθεμιά προσπαθεί να αιτιολογήσει το λόγο της ύπαρξης της.

Σκέψεις, θύμησες, συναισθήματα… Όλα είναι εδώ και καθορίζουν την ζωή τους.

Πόνος, ανασφάλεια, μοναξιά, απόλυτος έρωτας, προσδοκίες, όνειρα…

Αναρίθμητα προβλήματα που «ζουν» οι άνθρωποι από φόβο, άγνοια, έλλειψη αγάπης για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πληγές που μετρά το σώμα και «προσκολλώνται» στην ψυχή. Νιώθουν το βάρος που έχει η ψυχή όταν πονάει, όταν γελάει, όταν αγαπάει.

…«Η μνήμη δεν είναι μόνο το αποτύπωμα του παρελθόντος πάνω μας. Είναι αυτό που φυλάει ό,τι είναι πιο σημαντικό από τις πιο βαθιές ελπίδες και τους πιο βαθιούς φόβους μας.( Rollo May

Ένα βιβλίο για όσους έχουν «χάσει» την ψυχή τους, στην διαδρομή της ζωής ή στο τέλος της…

Μέσα από το βιβλίο της η Αντιγόνη Γκούρα, μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή ζωής, μια διαδρομή για να βρει ο καθένας μας τον δρόμο προς την Ιθάκη του.

Ευτυχία, Αισιοδοξία, Χαρά, Αγάπη, όλα κρύβονται μέσα μας άλλα πιο κοντά, άλλα πιο μακριά. Υπάρχουν και είναι εκεί για να κρατήσουμε πιο ασφαλή και ευτυχισμένη την ψυχή μας!

Καλούμαστε να κάνουμε μια εσωτερική αναζήτηση για τα «θέλω» της ψυχής μας, με στόχο την βελτίωση του ίδιου μας του εαυτού. Για όσους έχουμε ακόμη αυτά τα 21 γραμμάρια και θέλουμε να τα κρατήσουμε υγιή και ανέφελα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά