Γράφει η Εύα Μηλιά Κουτσούμπα για το βιβλίο "Ο επισκέπτης" του Γιώργου Πολίτη


 

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς που με τα έργα τους, σε καθηλώνουν στις ιστορίες τους και παίρνουν μία μοναδική θέση στην καρδιά σου.  Ο κύριος Γ. Πολίτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία για μένα από το πρώτο κιόλας βιβλίο του που διάβασα.  Αγαπώ ιδιαίτερα τις ιστορίες του διότι έχει ένα μοναδικό ταλέντο να πλάθει κοινότυπες ιστορίες ή ακόμη και ιστορίες που έχουν ίσως ξαναειπωθεί και να τις εξελίσσει με τη γραφή και τον τρόπο που τις αφηγείται. Σε "κλείνει" μέσα στην ιστορία, σε ταξιδεύει τόσο έντονα και παραστατικά πού αναγνώστης δεν διαβάζει απλά, αλλά ζει μέσα στο βιβλίο.

 Αυτή τη φορά μας παρασέρνει στα μονοπάτια του έρωτα, στα αγκάθια της ζήλιας, και μας πλανεύει με την αλήθεια του  αυτή που είναι θαμμένη βαθιά στο υποσυνείδητό μας.

Με το νέο του μυθιστόρημα και με τη μοναδική του πένα προσεγγίζει ένα διαφορετικό θέμα, αλλάζοντας ύφος στις ιστορίες του αλλά όχι στον τρόπο εξιστόρησης τους. Στον επισκέπτη κάνε μία βαθιά βουτιά στο ανήθικο που υπάρχει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου αφήνοντας το ηθικό να επιπλέει χωρίς να δίνεσαι αυτό περισσότερη αξία από όσο δίνουμε οι ίδιοι οι άνθρωποι.

  Ο επισκέπτης είναι ένα μυθιστόρημα σκανδαλώδεις, προκλητικό και για την εποχή που διαδραματίζεται και που με την φιλοσοφική πινελιά του τονίζει τα στερεότυπα εκείνης της εποχής μεταφέροντας τα στο σήμερα, όχι ουτοπικά αλλά ρεαλιστικά, θέτοντας με αυτό το τρόπο κεραία ερωτήματα για την κοινωνία του σήμερα φέρνοντας στο νου του αναγνώστη αξίες που έχουν χαθεί μέσα στα χρόνια.

 Η ψυχογραφική των ηρώων είναι αναλυτική που αισθάνεσαι ότι ο συγγραφέας σου παραδίδει όχι τους χαρακτήρες τους αλλά την ίδια τους την ψυχή.  Φτάνει τους ήρωες στα άκρα, ξεδιπλώνει μπρος στα  μάτια μας κάθε πτυχή του εαυτού τους, από την πιο όμορφη έως και την πιο διεστραμμένη.

Ο συγγραφέας με αυτό τον τρόπο την  θέλει να περάσει στο αναγνωστικό κοινό ένα κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί θεωρώ πολλές γενιές. Το πόσο έχει αλλάξει η νέα γενιά και η τεχνολογία, τα social media πόσο έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Τα social media καλώς ή κακώς έχουν αλλάξει τους περισσότερους ανθρώπους της εποχής μας αλλά και παλαιότερες γενιές. Οι άνθρωποι φιλτράρουν την προσωπικότητά τους και "πουλούν" κάτι που δεν είναι, κρύβουν την αλήθεια τους για να αρέσουν στους άλλους και με αυτό τον τρόπο να σπαταλούν το χρόνο τους ξεχνώντας τον πραγματικό τους εαυτό δημιουργώντας εικόνες πού μπορεί να είναι ευχάριστες στους άλλους ανθρώπους αλλά οι ίδιοι κρύβουν την πραγματική αλήθεια τους και γίνονται δυστυχισμένοι, ξεχνώντας το ποιοι πραγματικά είναι. Ξεχνώντας την αλήθεια τους.

Το μυθιστόρημα ο επισκέπτης είναι ένα υπέροχο, διδακτικό βιβλίο που αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη τόσο κοινωνικά όσο και συναισθηματικά με την ιστορία που έχει να αφηγηθεί.

Για άλλη μια φορά ο Κύριος Πολίτης εκπλήσσει το αναγνωστικό κοινό με το νέο του βιβλίο και καθηλώνει τον αναγνώστη με τις ανατροπές των πράξεων και σκέψεων των ηρώων του.

Σας το προτείνω και περιμένω με αγωνία το νέο του βιβλίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα