Συνέντευξη με την Μάγια Γεωργαντοπούλου- Φιλιππίδη

 





Καλησπέρα σας κα Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη,

Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την συνέντευξη που μας παραχωρείτε, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

«Ίχνη και αποκαλύψεις» ο τίτλος του βιβλίου σας, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από την Άνεμος Εκδοτική. Με τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής και στις επιλογές των βασικών ηρώων της ιστορίας. Πρόκειται για ελεύθερα και ανυπότακτα άτομα, που δοκιμάζουν τα όρια τους κι  επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές  όσων έχουν άμεση σχέση με αυτούς.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρωθεί;

Είχα δουλέψει πρώτα τους βασικούς χαρακτήρες κι όταν ξεκίνησα να τους βάζω στην ιστορία, το μυθιστόρημα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Μέσα στο βιβλίο σας πραγματεύεστε τις διαπροσωπικές σχέσεις και την εξέλιξη τους. Πιστεύεται πως στην σημερινή κοινωνία έχει «χαθεί» η επαφή με τον συνάνθρωπο;

Η τεχνολογία μαζί με την απλοποίηση και τη βοήθεια που προσφέρει στη καθημερινότητά μας έχει απομακρύνει την επικοινωνία. Αντί για να μιλήσουμε με έναν φίλο, στέλνουμε μήνυμα. Όμως στο χέρι μας είναι  να κάνουμε σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να μην χάσουμε την αμεσότητα της πραγματικής επικοινωνίας .

Οι ιστορίες σας περιέχουν βιωματικές εμπειρίες δικές σας ή ανθρώπων που πέρασαν από την ζωή σας;  Ή είναι καθαρά έρευνα και μυθοπλασία;

Θα έλεγα ότι είναι συνδυασμός και των δύο. Ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που γνώρισα ή ιστορίες που μου διηγήθηκαν, αποτέλεσαν τη βάση της ιστορίας. Με τη βοήθεια της μυθοπλασίας τόνισα ότι θεώρησα σημαντικό κι  έδωσα  στην ιστορία  τη δική μου άποψη .

Περιγράψτε μου το βιβλίο σας με τρεις λέξεις.

Ακραίες επιλογές φέρνουν συνέπειες, ανατρέπουν τα δεδομένα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου όπου οι εξελίξεις θα  φέρουν στο φως κρυμμένα ίχνη και αποκαλύψεις.

Τι θα συμβουλεύατε τον αναγνώστη που πρόκειται να το διαβάσει;

Θα τον συμβούλευα να προσπαθήσει να δει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις για να καταλάβει καλύτερα τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα και τι τον οδήγησε στις επιλογές του.



Τι σημαίνει η συγγραφή για σας και ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σας;

Η συγγραφή είναι ένας τρόπος να αναλύει και να ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τη δική του οπτική. Για μένα πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε θετικό η αρνητικό αγγίζει τον συγγραφέα. Από μια απλή καλημέρα έως μια ιστορία που θα ακούσει ή θα του διηγηθούν κι η ζωή γύρω μας πιστέψτε με, σου προσφέρει απλόχερα το υλικό.

Ποιες αξίες θέλετε να αναδείξετε μέσα από τα βιβλίο σας;

Η έρευνα οδηγεί πάντα σε αλήθειες κι ανοίγει τους ορίζοντές μας. Γι αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε αβασάνιστα την εικόνα που μας παρουσιάζει ο καθένας μας είτε πρόκειται  για τον εαυτό του είτε για τις πράξεις του .

Ποιος από τους ήρωες του βιβλίου σας, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

Η Κλαιρ με τη μαχητικότητα της και το ταλέντο της στη συγγραφή είναι η αγαπημένη μου ηρωίδα.

Υπάρχει κάποιος ήρωας μέσα στο μυθιστόρημα σας, που έχει στοιχεία του δικού σας χαρακτήρα; Στο πρόσωπο του θα δούμε κομμάτια του δικού σας χαρακτήρα;

Θα ήθελα να αφήσω την απάντηση για τους αναγνώστες, τους έχω εμπιστοσύνη κι είμαι σίγουρη ότι θα το ανακαλύψουν.



Με ποιο χρώμα και ποιο  τραγούδι θα επιλέγατε να «ντύσετε» το βιβλίο σας;

Θα έβαζα μια παλέτα χρωμάτων που θα ξεκίναγε από το σκούρο γκρι και θα άνοιγε φθάνοντας στο ανθρακί και θα κατέληγε στο πορτοκαλί και το κίτρινο  για να τονίσω τη δύναμη της αλήθειας και τη λάμψη του ήλιου αφού η ιστορία διαδραματίζεται σε μεσογειακές χώρες και ένα μέρος της σε δύο νησιά του Αιγαίου. Όσο για μουσική, θα μπορούσαν πολλές μελωδίες να συνοδεύσουν τις εικόνες του βιβλίου. Σίγουρα  η σύνθεση  Νοσταλγία  από τη μουσική του Yanni (Γιάννη Χρυσομάλλη) ταιριάζει απόλυτα στο βιβλίο με τη δύναμη και τις εικόνες που μας δημιουργεί στο άκουσμά της .

«Το χρώμα της αλήθειας», είναι το βιβλίο σας που έχει επίσης κυκλοφορήσει από την Άνεμος Εκδοτική. Πείτε μας δυο λόγια και για αυτό.

«Το χρώμα της αλήθειας», είναι η συγκλονιστική ιστορία μιας κοπέλας ανεξάρτητης και δυναμικής που ερμηνεύει τον κόσμο με τη λογική παραμερίζοντας το συναίσθημα. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει τακτοποιώντας παλιές φωτογραφίες μέσα σ΄ ένα οικογενειακό μπαούλο θα δικαιώσουν τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της και θα  σφυρηλατήσουν περισσότερο  τον χαρακτήρα της. Διαβάζοντας το βιβλίο θα ανακαλύψετε αν η κεντρική ηρωίδα η Δάφνη καταφέρνει να  χαράξει το δρόμο που  θα τη βγάλει από τα αδιέξοδα και θα τη βοηθήσει  να χαράξει μια νέα πορεία  για εκείνη και τον μονάκριβο γιο της .

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Η καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις και το γράψιμο απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία που δεν μπορείς να έχεις συνέχεια.

Υπάρχει κάποιο άτομο που διαβάζει πρώτο αυτά που έχετε γράψει;

Μια καλή φίλη συγγραφέας κι η ίδια, και ο σύζυγός μου, είναι τα δύο άτομα που εμπιστεύομαι και ακούω όσο μπορώ  τις συμβουλές τους .

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους, και τι δεν συγχωρείται εύκολα;

Αγαπώ τα άτομα που αγωνίζονται και προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Με ενοχλούν ιδιαίτερα όσοι αρνούνται να ακούσουν μια άποψη  διαφορετική από τη δική τους κι έχουν παρωπίδες σε κάθε τι καινούργιο και πρωτοποριακό.

Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Η λίστα είναι μεγάλη. Ξεκινά από τις  απλές καθημερινές ασχολίες αφήνοντας πάντα χώρο για θέατρο, διάβασμα, καλή συντροφιά κι ότι μπορεί να με εμπνεύσει και να με τροφοδοτήσει με το οξυγόνο που χρειάζεται κάθε δημιουργικό άτομο.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;

Η ζωή είναι αγώνας κι όσοι το γνωρίζουν κι αγωνίζονται, πιστεύω ότι βγαίνουν στο τέλος νικητές.

 

Πιστεύετε ότι τα social media έχουν βλάψει ή ωφελήσει τον χώρο του βιβλίου;

Τα social media  έχουν περιορίσει σημαντικά το χώρο του βιβλίου .Βέβαια υπάρχει η νέα μορφή του audio book  και του  juke book, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το τυπωμένο βιβλίο, την απόλαυση της ανάγνωσης και τη δυνατότητα να γυρίσεις σελίδα, να διαβάσεις το κομμάτι που σου άρεσε και να το συνδέσεις με τις επόμενες σελίδες.

 

Κα Γεωργαντοπούλου, τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Θέλω λίγο χρόνο για να πάρω τις αποστάσεις μου από τα Ίχνη και Αποκαλύψεις. Πάντα ήθελα να γράψω μικρές ιστορίες γύρω από το ίδιο θέμα κι ελπίζω στο επόμενο βιβλίο μου να το καταφέρω.

Αφού σας  ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να βάλετε τον επίλογο της συνέντευξης με μια δική σας φράση.

Σαν επίλογο   ήθελα να αναφερθώ στη φράση του μεγάλου έλληνα ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ Νίκου Καζαντζάκη «Η ΖΩΗ ΕΊΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΜΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ», που με εκφράζει απόλυτα. Υπάρχει χρόνος να παλέψουμε, να αγωνιστούμε, να πέσουμε και να σηκωθούμε όρθιοι αρκεί να έχουμε πίστη, όραμα και λίγη τύχη με  το μέρος μας!

ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ Χ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Προμελετημένα εγκλήματα" της Μιράντας Καλλιάνου

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " Η φωλιά της αλεπούς" της Εύας Καραδημήτρη

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο " 18 μέρες μετά" της Σάρας Προφέτα