Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η ιέρεια με το τατουάζ" της Πασχαλίας Τραυλού


Η Πασχαλία Τραυλού σε ένα διαφορετικό βιβλίο από τα προηγούμενα της, διεισδύει με μία ενδελεχή έρευνα στα άδυτα της μυθολογίας, ζωντανεύοντας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της με τίτλο « Η ιέρεια με το τατουάζ», τον θρυλικό λαό των Αμαζόνων.

Μέσα από μια έντονη πλοκή γεμάτη παραστατικές εικόνες η συγγραφέας υφαίνει την αφήγηση της, χωρίζοντας το μυθιστόρημα της σε τρία μέρη εκ των οποίων τα δυο πρώτα είναι μεγάλα,  εξιστορώντας έτσι μια άκρως μαγευτική ιστορία. Το τρίτο μέρος του βιβλίου είναι αυτό που συνδέει τα κομμάτια των άλλων δυο και δίνει απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, φέρνοντας  στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά που έχουν σχέση με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος την αρχαιολόγο Αίθρα Μπάξερ.

Αλήθειες που βγαίνουν στο φως επηρεάζουν βαθιά την μοίρα της ηρωίδας, χωρίς η ίδια να το έχει συνειδητοποιήσει. 

Η συγγραφέας εμβαθύνει στην γυναικεία ψυχοσύνθεση, διαβαίνοντας από τον μύθο στην πραγματικότητα με τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο.

Η Πασχαλία Τραυλού υπογράφει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή, που αλήθεια και μύθος περιπλέκονται παρασύροντας τον αναγνώστη στα Αλτάια Όρη, ωθώντας τον να βιώσει την έξαψη της αρχαιολογικής σκαπάνης με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως.

Ένα βιβλίο που σε σαγηνεύει με την πρώτη ματιά από το εξώφυλλο. Ένα ελάφι και μια γυναίκα, σε προδιαθέτουν για το μαγευτικό ταξίδι που θα ακολουθήσει. Ένα ταξίδι με συμβολισμούς, ιστορικές ,μυθολογικές και αρχαιολογικές αναφορές, με επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος ο αναγνώστης καλείται να αφουγκραστεί τη σχέση αρσενικού και θηλυκού, την σχέση μάνας και κόρης ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερος είναι ο συμβολισμός ελαφιού και λύκου, θηλυκό και αρσενικό και η σχέση τους μέσα στο χρόνο δίνει το έναυσμα για έντονους προβληματισμούς. Η Αίθρα, το ιερό ελάφι, η Ιφιγένεια και όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου μια κόκκινη κλωστή, ο  πίνακας της Φρίντα Κάλο «Πληγωμένο ελάφι», το βοτάνι του θανάτου και το νερό από την πηγή των ελαφιών, μαζί και με άλλους χαρακτήρες με διπλές ταυτότητες στο παρελθόν και το παρόν, μαρτυρούν αλήθειες που λυτρώνουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο.

Η Πασχαλία Τραυλού υφαίνει με μαεστρία την ιστορία, την μυθολογία, τον έρωτα, και πολύ ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, γύρω από την ανθρώπινη φύση, τον ρόλο της θεϊκής παρουσίας στην ζωή μας, αλλά και τον φόβο του θανάτου.

….«Λαγοκοιμήθηκε και ανάμεσα στον ύπνο και στον ξύπνιο της νόμιζε πως ξεπρόβαλε στο δωμάτιο η παράξενη ελαφίνα που είδαν στον δρόμο τους. Ένας άγριος άνεμος ανάδευε ξανά το τρίχωμά της, παρότι ο χώρος ήταν κλειστός σαν κονσέρβα. Κοιτάζονταν ακίνητες. Το χρώμα των ματιών του ζώου είχε την κοβαλτένια απόχρωση των δικών της ματιών. Όταν όμως η Αίθρα έκανε να το χαϊδέψει, εκείνο αποτραβήχτηκε και πήρε τη μορφή μιας γυναίκας με παράξενα, έγχρωμα τατουάζ. Η φιγούρα ενός ελαφιού ξεχώριζε ανάμεσά τους…».

Μυστήριο, γρίφοι, μύθοι…, όλα ζωντανεύουν με την υπέροχη πένα της Πασχαλίας Τραυλού, παίρνουν "σάρκα και οστά" μέσα από μια καθηλωτική γραφή, κάνοντας το ταξίδι με την "Ιέρεια του τατουάζ", μοναδικό και ανεπανάληπτο!!!

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά