ΚΡΙΤΙΚΗ - ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΚΙΚΑ- ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ


Καθρέφτες και είδωλα το βιβλίο που μας συστήνεται η Έλενα Γκίκα- Πετρουλάκη.

Ένα βιβλίο που η ιστορία του διαδραματίζεται χρονικά στο σήμερα που η Στέλλα μέσα στην φυλακή αφηγείται την ιστορία της στην συγκρατούμενη της Μάρω, και πριν δεκατέσσερα χρόνια που ξεμπλέκεται σιγά σιγά το κουβάρι της τότε ζωής της όσο και της προηγούμενης.
Με αφηγήσεις από το χθες και το σήμερα ξεδιπλώνεται η ζωή της Στέλλας, από μικρό κορίτσι που την μεγάλωνε η μάνα της με πολλές στερήσεις αλλά όμως και με αμέτρητη αγάπη, αν και έλειπε από την ζωή της το πατρικό πρότυπο.
Ένα κορίτσι που κατάφερε έπειτα από στερήσεις και μεγάλο αγώνα να βρει το δρόμο του στην ζωή και να καταφέρει να σπουδάσει με κόπο, πόνους και θυσίες, ώστε να μην πάει χαμένη η υπέρτατη θυσία της μητέρας της. Κατάφερε να σβήσει τα ίχνη του παρελθόντος, αλλάζει επίθετο και ξεκινάει την καριέρα της ως δικηγόρος.
Και εκεί ξεκινούν όλα : με αφετηρία το έντονο ενδιαφέρον και την αγάπη του ποινικολόγου Δημήτρη Μόραλη και την ζωή δίπλα του ως σύζυγος. Μια ζωή μαζί του που βρίσκει ότι πιο πολύ είχε στερηθεί, μια οικογένεια.
Η ζωή της Στέλλας τα έχει όλα, πόνο, ενοχές, πολλά μυστικά, οικογενειακά δράματα, μόχθο και στερήσεις για την καταξίωση. Η οικογένεια που βρίσκει , η οικογένεια του Δημήτρη έχει και εκείνη τα δικά της μυστικά τυλιγμένα μέσα στα πέπλα της κοινωνικής τους τάξης. Μέσα από την αφήγηση της ηρωίδας για την ζωή της και πως κατέληξε στην φυλακή , επιμένει συχνά πως « Η ζωή δεν μένει ποτέ απλήρωτη», νιώθοντας ενοχές για την θυσία της μητέρας της και πιστεύοντας πως κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του.
Η ζωή δίνει αλήθεια δεύτερες ευκαιρίες; Και με ποιο τίμημα;
Μας δίνει την ευκαιρία για να γίνουμε εμείς λαμπεροί καθρέφτες για τους άλλους , μια ευκαιρία για να διαλέξουμε εμείς τα μάτια των ανθρώπων που θα καθρεφτιστούμε.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η απόλυτη αγάπη της μάνας για το παιδί της και η θυσία της για να μπορέσει η κόρη της να έχει μια καλύτερη ζωή.
Και η Στέλλα στα ίδια χνάρια, έχοντας μεγαλώσει με μια μάνα που αρνείται την ελευθερία της για χάρη του παιδιού της, αρνείται και η ίδια την ελευθερία της για το παιδί της καρδιάς της , την Μαρίνα.
Η ηρωίδα μας, μας δείχνει το άλλο πρόσωπο της ζωής, αυτό που για να καταφέρεις κάτι πρέπει να παλέψεις πολύ και καθημερινά γιατί τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται μόνο κερδίζεται. Και όταν γύρω της όλα ήταν μέσα στο ψέμα, στην ενοχή, στην αδικία  και την προδοσία, διεκδικεί μια εξιλέωση , μια ελπίδα για την ζωή.
Η συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα, με έντονη πλοκή , με γραφή απλή, με πρόσωπα και καταστάσεις που μας τα δίνει τόσο παραστατικά. Μέσα από τις λέξεις και τα βιώματα των ηρώων της, κρύβονται κοινωνικά μηνύματα με πολλές προεκτάσεις. Έντονο το συναίσθημα της αγάπης, της ατέλειωτης αγάπης της μάνας, της φιλίας,  ένα μυθιστόρημα και κοινωνικό αλλά και αισθηματικό ένα βιβλίο που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος περιμένοντας με αγωνία για την έκβαση της ιστορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά