Κριτική- Άποψη από Χ. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ" της Βασιλικής Διαμαντή


Μια ιστορική αναδρομή στο χθες και στο σήμερα είναι το βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντή «Οι φύλακες της λίμνης».
Μια διαδρομή από το ιστορικό Καλπάκι Ιωαννίνων έως την Αμερική, και από εκεί στην Χονολουλού.
Με ταξίδεψε μαζί με τους ήρωες της από το Καλπάκι,  τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, στην Αθήνα, στην Ερεικούσσα,  στην Γερμανία, στην Αμερική και την Χαβάη.

Διαφορετικοί χρόνοι και  τόποι με φόντο στην εξέλιξη της ιστορίας τις μαύρες σελίδες του πολέμου του 1940, τους προδότες, τους διπλούς πληροφοριοδότες που με κίνδυνο της ζωής τους ήθελαν να συνεισφέρουν για την σωτηρία της πατρίδας, τους αντάρτες, και το όραμα του Χίτλερ για την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και όλων των εβραίων γενικά.  
Ένα όραμα που καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους σε θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής τους εκεί μέχρι την ημέρα της εκτέλεσης τους, προκαλώντας απελπισία και βαθύ πόνο στην ψυχή όσων κατάφεραν να επιβιώσουν από εκεί.
Η συγγραφέας με την ρεαλιστική γραφή της μας μεταφέρει στο Βέλγιο και στην Γερμανία, εκεί που αναγκάστηκαν πολλοί άνθρωποι, αφανείς ήρωες της ιστορίας,  να μεταναστεύσουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους . Μέσα στα ανθρακωρυχεία που νύχτα έμπαιναν και νύχτα έβγαιναν μέσα από εκεί, με πνευμόνια γεμάτα από κάρβουνο για να μπορέσουν να στείλουν λεφτά στην πατρίδα και να έχουν οι οικογένειες τους τροφή για να ζήσουν.

   Κεντρικοί ήρωες του βιβλίου δυο άντρες. Με το ίδιο ακριβώς όνομα.
Θεόδωρος  Σταύρου και Τεντ  Σταύρου .
Ο πρώτος  ζει χωρίς να γνωρίζει από πού κατάγεται, ποια η οικογένεια του, δεν έχει αναμνήσεις, ούτε πατρίδα. Ο δεύτερος γνωρίζει τα πάντα για το παρελθόν του , έφυγε από το Καλπάκι Ιωαννίνων για την Αμερική με το όνειρο να φτιάξει την ζωή του, να ζήσει ελεύθερος , μα πάντα στις αποσκευές του κουβαλούσε την αγαπημένη του πατρίδα. . Δύο άνθρωποι που με ένα γνέψιμο της μοίρας συναντιούνται στο βουνό Χαλεάκαλα στην Χαβάη και από κει και πέρα προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της  ζωής τους και να ανακαλύψουν τι κοινό τους συνδέει.
Ήρωες που παλεύουν με τα σκοτάδια τους, τους φόβους τους, επιθυμίες που γιγαντώνονται μέσα τους, ονειρεύονται, δημιουργούν……
Η ιστορία στην ψυχή του Τεντ αποτυπώθηκε τόσο βαθιά, και ανεξίτηλα , γεγονότα που έζησε για την διεκδίκηση της ελευθερίας αλλά και της ίδιας της ζωής.
Μιας ζωής χωρίς πολέμους , χωρίς στερήσεις, κάθε μορφής ακόμα και αυτή της πατρικής , που άρεσε σε κάποιους να τον πειράζουν και να τον φωνάζουν μπάσταρδο, η πιο σκληρή λέξη που χαράζει την ψυχή των ανθρώπων. ….. «Τσιγγάνος, ταγμένος στο όνειρο και στο κυνήγι μιας άπιαστης ζωής. Αδέσποτη και ατίθαση η ψυχή , ελεύθερη, περιδιαβαίνει αχόρταγα μέσα στα σοκάκια της οικουμένης. Κι αυτό, το ταξίδι της ζωής μου, δεν ξέρω αν είναι σχέδιο δικό μου ή, της Μοίρας και του Πεπρωμένου.» σελίδα 10.

Η ψυχή του Θόδωρου παγωμένη , ποτισμένη με πίκρα και ατέλειωτα γιατί, χωρίς πολλές αναμνήσεις, αδιάφορος για τα συναισθήματα δεν μπορεί να νιώσει την αγάπη. Δεν γνωρίζει ποιος είναι, από πού ξεκίνησε, θολές αναμνήσεις για το καλυβάκι στην Ερεικούσσα, πως έφτασε στην Νέα Υόρκη, πως συνδέεται η ζωή του με αυτή του Τεντ;
«Η ψυχή όμως έχει μνήμη και πώς να σβήσεις από κει την ανάμνηση του πόνου; Τα σημάδια του δεν ξέρω αν καταφέρνει  ο χρόνος να τα διαγράψει» σελ. 465

Η Μοίρα και η Τύχη παράγοντες απαραίτητοι, φέρνει κοντά τους ανθρώπους και  ανακαλύπτουν τα κοινά τους στοιχεία , μαλακώνει την ψυχή του Τεντ για να καταλάβει την θυσία του πατέρα για ένα καλύτερο αύριο, ζεσταίνει την καρδιά του Θόδωρου για να μάθει και να κατανοήσει το μέγεθος της θυσίας των δικών του για να μπορεί σήμερα να ζει ο ίδιος…..

Η Βασιλική Διαμαντή με την υπέροχη ξεχωριστή γραφή της μου δημιούργησε ένα πλήθος συναισθημάτων, πόνου, αγωνίας, φόβου, αλλά και αυτοθυσίας, αγάπης, φιλίας. Μέσα από τους διαλόγους της ένιωθα να είμαι παρούσα σε κάθε σκηνή, ζούσα μαζί με τους ήρωες της, ένιωσα μέσα μου την ανεκτίμητη αξία της ζωής, ένιωσα και εγώ αυτές τις μικρές αλλά ξεχωριστές πεταλούδες τις τόσο σημαντικές να πετούν γύρω από την λίμνη και να την προστατεύουν, όμοιες ψυχές ανθρώπων!!!!!
Είναι αυτές οι «Φύλακες της Λίμνης» , φύλακες των αναμνήσεων και των όσων διαδραματίστηκαν στα νερά της.

Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε!! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά