Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Το στοίχημα μιας ζωής" του Ανέστη Πλουμή








Η Μόνικα μια επιτυχημένη επαγγελματικά γυναίκα μετά από ένα ακόμη ταξίδι της για δουλειές στο εξωτερικό γυρίζοντας στην Ελλάδα, σε μια κρίση ηλικίας μόλις έχει κλείσει τα 42 βάζει στην ζυγαριά πόσα έχει κερδίσει με την επαγγελματική της καταξίωση αλλά και πόσα έχει στερηθεί, την αληθινή αγάπη αλλά και την απόκτηση ενός δικού της παιδιού.
Πρέπει να σκεφτεί τι θέλει πραγματικά, να συνεχίσει τον ίδιο τρόπο ζωής ή να τον αλλάξει; Να βρει ένα σύντροφο και να γίνει επιτέλους μητέρα;
Μοιραία στην ζωή της μπαίνουν δυο άντρες. Ο Στέφανος και ο Αλέξης.
Ο καθένας συμπληρώνει διαφορετικά κενά στην ζωή της.

Ο Στέφανος ένα χήρος συγγραφέας με ένα παιδί, είναι ντροπαλός, εξωστρεφής, με χιούμορ, αλλά και με αρκετά σκοτάδια και μια αφηρημάδα που την εξοργίζει.

Ο Αλέξης βρίσκεται στο δρόμο της επαγγελματικά και την διεκδικεί αμέσως. Την γοητεύει γιατί έχει όλα όσα επιθυμεί σε έναν άντρα. Είναι το ίδιο και περισσότερο επιτυχημένος , έχει χρήμα, όμορφη εμφάνιση και της προσφέρει μια άνετη υλική ζωή και χώρο για να πραγματοποιήσει τα όνειρα της.
Η ζωή της βρίσκεται σε δίλλημα και η Μόνικα βάζει στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό, να πετύχει ότι έχει επιθυμήσει πιο πολύ. Αληθινή αγάπη και ένα δικό της παιδί . Θέλει και τους δυο άντρες γιατί ο ένας συμπληρώνει όσα λείπουν στον άλλο.
Οι τρεις τους φτιάχνουν μια ιδιότυπη σχέση που τους καλύπτει τα κενά και τους ολοκληρώνει.
Δημιουργούν ένα σύμπλεγμα, ένα ερωτικό τρίγωνο που γνωρίζουν τι προσφέρει ο ένας στον άλλον.

Ο συγγραφέας άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο και άλλοτε με δραματικό εστιάζει μέσα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, μέσα στο είναι της, μέσα στους δαιδαλώδης δρόμους του μυαλού της που γυρεύει την πλήρη ικανοποίηση όσων έχει ονειρευτεί.
Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που οι ήρωες του είναι καθημερινοί άνθρωποι που γυρεύουν μέσα στην σημερινή μας κοινωνία να κατακτήσουν τα όνειρα τους.
Αγάπη, φιλία, συντροφικότητα, δημιουργία, οικογένεια, οι αξίες όλων αυτών περνάνε μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος. Στα πρόσωπα και στις πράξεις των ηρώων που προσπαθούν να τα αγγίξουν στον υπέρτατο βαθμό.
Πικάντικο και ανατρεπτικό αυτό το βιβλίο με χιουμοριστικές σκηνές που μου προκάλεσαν γέλιο Με παραστατικότητα αφηγείται την ιστορία των ηρώων του.
Ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία του ξεδιπλώνει ανάγκες της σημερινής εποχής. Όλοι μας θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη και συντροφικότητα.
Η κοινωνία μας άραγε είναι έτοιμη και για διαφορετική υπόσταση της οικογένειας;
Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα ο συγγραφέας μας περνάει προβληματισμούς για έννοιες όπως τις γνωρίζουμε τόσα χρόνια μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Τελικά η ζωή και η λογοτεχνία έχουν ταμπού;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά