Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Η κατάρα των Μάγιερ" της Ελένης Γαληνού


Το νέο βιβλίο της κας Ελένης Γαληνού με τίτλο «Η κατάρα των Μάγιερ» είναι βασισμένο στον μύθο της πριγκίπισσας Αναστασίας Ρομανόφ….

Με το πέρασμα του χρόνου, οι μύθοι που περιβάλλουν τους Ρομανόφ – της οικογένειάς τους, του εσωτερικού κύκλου τους και του πλούτου τους – ζουν και βασιλεύουν.
Η ιστορία της Πριγκίπισσας Αναστασίας Ρομανόφ, είναι ένας από τους πιο σταθερούς θρύλους της ιστορίας. Η θρυλική ιστορία της Αναστασίας, ξεκινά ακριβώς από την στιγμή, της εκτέλεσης της τσαρικής οικογένειας από τους μπολσεβίκους το 1918. Σύμφωνα με τον μύθο που επικράτησε εκείνη την εποχή, η Αναστασία επιβίωσε και  απέδρασε στην Δύση.

Η παρουσία της Αναστασίας μέσα στο μυθιστόρημα αποτελεί μια μυστηριώδης πτυχή στην οικογένεια των Μάγιερ, πλάθοντας εκ νέου τον μύθο γύρω από την εξαφάνιση της και τοποθετώντας την σε μια οικογένεια με ιστορία, και σκοτεινά μυστικά.
Με την αύρα μυστηρίου που καλύπτει την ζωή της Αναστασίας περιβάλλεται  το μυθιστόρημα μπλέκοντας αριστοτεχνικά την κατάρα της οικογένειας των Ρομανόφ, με την ιστορία της οικογένειας της Ιρίνα.








«Η ελπίδα και τα όνειρα συντηρούν τη ζωή ….τι θα ήταν η ζωή δίχως όνειρα».

 Ένα αρχοντικό βγαλμένο λες από το χρόνο, που μόνο μια αρνητική ενέργεια έβγαινε από τους πόρους του κάθε τοίχου του, έμοιαζε στοιχειωμένο από το χρόνο. Οι ένοικοι του, ζουν  αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια μονότονη καθημερινότητα, χωρίς όνειρα πια.
Σαν πετραδάκι που έπεσε στην ήσυχη λίμνη και ταρακούνησε τα νερά της, η είσοδος της Ιρίνα στις ζωές τους.

Η Ιρίνα  είναι υιοθετημένη, γνωρίζει όμως πως η γιαγιά και η θεία της ζουν αποτραβηγμένες κάπου στην Βόρεια Ελλάδα. Αποφασίζει να έρθει σε επαφή με την οικογένεια της, να τους γνωρίσει. Εκεί όμως τα πράγματα είναι περίεργα.  Ο χαρακτήρας της είναι γλυκός, ένα κορίτσι γεμάτο όνειρα και αισιοδοξία για την ζωή.
Ένα σύννεφο καλύπτει την οικογένεια της, τις ζωές όλων τους.
Αναπάντεχα γεγονότα βρίσκουν τρόπο να εισβάλλουν στην ζωή τους και να την ισοπεδώσουν.
Ένα παράξενο μυστικό κρύβεται πίσω στο χρόνο που αναζητά έξοδο για να αποκαλυφθεί.

Η Ελισσώ, η γιαγιά της Ιρίνας, το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από όλες τις εξελίξεις. Κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της οικογενείας, μια γυναίκα δυναμική, περήφανη, που όμως η Μοίρα την έχει χτυπήσει πολύ σκληρά. Οι συμφορές που βρέθηκαν στον δρόμο της, την λύγισαν , πέτρωσε η ψυχή της, αλλά η αγάπη φωτεινή αχτίδα μέσα της.
Αναγκάστηκε να πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις, που δεν ήταν πάντα από την καρδιά της,  όπως να δώσει την εγγονή της για υιοθεσία, για να την βοηθήσει να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Με μαεστρία η κα Γαληνού βασισμένη στο θρύλο της Αναστασίας Ρομανόφ, χτίζει ένα μύθο και συνδυάζει αριστοτεχνικά το παρελθόν με το παρόν.
Δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές, πλούσια πλοκή, αύρα μυστηρίου, έντονο το μεταφυσικό φαινόμενο και αναπάντεχες εξελίξεις.
Η ιστορία μιας οικογένειας , ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με εναλλαγές από το παρελθόν στο παρόν, γεμάτο αγωνία, δυνατούς και μοιραίους έρωτες, καλά κρατημένα μυστικά που βγαίνουν στο φως μετά από πολλά χρόνια.

Διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα τα συναισθήματα που βίωσα πιο έντονα είναι η αγωνία για την έκβαση της ιστορίας. Ένιωσα έναν πόνο ψυχής, για την Ελισσώ μα παράλληλα και έναν θαυμασμό για την δύναμη της ψυχής της.
Φτάνοντας προς το τέλος του βιβλίου ένιωσα συνεπαρμένη, παρασύρθηκα σε μονοπάτια , όπου οι ήρωες του μυθιστορήματος, ξεδίπλωσαν τον χαρακτήρα τους, τις κρυμμένες αλήθειες τους, τις φοβίες τους, η ζωή τους ανατρέπεται.
Η κατάρα των Μάγιερ είναι ένα ανθρώπινα «σκληρό» βιβλίο, που όμως μέσα από τις σελίδες του, ανθίζουν σαν λουλούδια το καταχείμωνο η ελπίδα, η αναγέννηση και τα όνειρα για μια νέα αρχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά