Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες" του Στέργου Καλλιγά


 

 «Ο άνδρας που κατάλαβε τις γυναίκες», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Στέργου Καλλιγά.

Ο Κέβιν, κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, προσπαθεί να καταλάβει τι του συμβαίνει. Έχει μόλις χωρίσει από την Στέφανι, το μεγάλο έρωτα της ζωής του. Με την βοήθεια του καλύτερου του φίλου Τζέικ, μυείται την τέχνη του χαρπούν και εκμεταλλεύονται από κοινού τα αποτελέσματα της.

Η επιθυμία είναι ένα κομμάτι της ύπαρξης. Το «θέλω» υπάρχει μέσα μας εξ αρχής.  Όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλώνουν και οι επιθυμίες μας.

Όμως για κάθε «θέλω» μας, υπάρχει και ο αντίποδας, ένα αντίστοιχο «δεν θέλω». Μας κατακλύζει η επιθυμία, να αγαπήσουμε, να πετύχουμε, να κατακτήσουμε σε μια σχέση όμως με προϋποθέσεις. Μέσα μας παλεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια γνωριμία, μια σχέση. Η επιθυμία είναι ίσως εφήμερη τόσο όσο διαρκεί  και η ανάγκη για το ποθούμενο.

Το “θέλω” δοκιμάζεται και ο ήρωας μας  δίνει εξετάσεις για τα θέλω του.

Μέσα από την τέχνη της αποπλάνησης, λαμβάνει μια σειρά από διδάγματα, καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του, γίνεται καλύτερος. Αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών του, ανακαλύπτει την αλήθεια. Μαθαίνει ότι η δύναμη, η ικανοποίηση, η πληρότητα, και η ολοκλήρωση που ζητάει βρίσκονται ήδη μέσα του και απλά περιμένουν να τις ανακαλύψει. Τι χρειάζεται μια σχέση για να είναι πετυχημένη; Ποιος μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο;

Η ζωή του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη, έτσι  κάνει τον εαυτό του άξιο να αγαπηθεί. Αναζητά τους δυνατούς δεσμούς που θα κρατήσουν την αγαπημένη του δίπλα του. Όμως, δεν κρατούν αλυσίδες  μια σχέση, αλλά αμέτρητες κλωστές εύθραυστες που ξετυλίγονται με τα χρόνια  και είτε θα σπάσουν είτε θα δέσουν τους ανθρώπους περισσότερο μεταξύ τους.

Με απλή και κατανοητή γραφή, ο Στέργος Καλλιγάς, ξετυλίγει τις συμπεριφορές και τον χαρακτήρα των ηρώων του. Με ρεαλιστικό τρόπο, πετυχαίνει να κρατήσει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος για να καταλάβει ότι οι άνθρωποι  ότι θέλουν το πετυχαίνουν με την αξία τους.

 

«Είναι προτιμότερο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του ίδιου σου του εαυτού, παρά το καλύτερο αντίγραφο κάποιου άλλου».   – Έντμοντ Μπιάκα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ζωή στη στάχτη - Μέρες και νύχτες Τραπεζούντας" του Μερκούριου Αυτζή

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Ο Αγγελιοφόρος της Νίκης" του Γιάννη Πρίντεζη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κριτική - Άποψη από Χ. Κουρουπάκη για το βιβλίο "Τα απόρθητα κάστρα" του Παύλου Γαβαλά